Blodårer med forkalkning er skyld i blodpropper og demens.

Speciallægetest viser, om du bør forebygge bedre.

En ultralydsundersøgelse af blodårer kan afsløre risikoen for blodpropper og Alzheimer samt andre former for demens. Det forklarer overlæge, dr.med. Marie-Louise Grønholdt, der er ekspert i hjertekarsygdomme i speciallægeklinikken CardioLab.

– Ny viden har vist, at når man opdager og behandler risikabel åreforkalkning, kan langt de fleste blodpropper undgås. Samtidigt viser forskning, at blodpropper ofte er skyld i Alzheimer og andre former for demens. Derfor er der rigtigt mange gode grunde til at få foretaget denne undersøgelse, siger hun.

Det har i længere tid været kendt, at visse former for demens hænger sammen med åreforkalkning. Marie-Louise Grønholdt forklarer, at sidste nyt er, at en del af de tilfælde, der i dag kaldes Alzheimer, tilsyneladende skyldes talrige mikroblodpropper, som lidt efter lidt sætter hjernen ud af drift.

– Hvor meget eller hvor lidt, der skal til for at undgå denne type demens vides endnu ikke, men indtil videre er det sikrest at mindske åreforkalkningen mest muligt, siger hun.

Kan forebygges
På CardioLabs klinikker i hele landet tilbydes den særlige ultralydsscanning, som helt nøjagtigt viser, hvordan blodårerne ser ud inden i. Eksperter kan så med stor nøjagtighed opdage endnu ufarlige forstadier, der på kort eller lang sigt kan udvikle sig til livstruende blodpropper.Der findes to svarmuligheder; enten ser alt fint ud, hvilket betyder, at man fint kan tåle sin nuværende livsstil – ellers også har man forstadier, og så skal man gøre en bedre indsats for det sunde liv, og om nødvendigt skal man have en som oftest helt harmløs medicin for at mindske sin risiko dag for dag.

– For de fleste burde det være et let valg, siger Marie-Louise Grønholdt