Bestil tid: Tlf. 53 54 05 52

Livsstilsfaktorer

Hjertekarsygdomme er fortsat en af de hyppigste dødsårsager i Danmark. Men man kan faktisk forebygge sygdommen ved at leve lidt sundere og begrænse sine risikofaktorer for åreforkalkning, der er den underliggende årsag til hjertekarsygdommene. Har du allerede dannet åreforkalkning, kan du stadig undgå at din tilstand forværres og udvikler sig til blodpropper med sund kost, fysisk aktivitet og ved at undgå overvægt og rygning.

Rygning

Tobaksrygning er den værste risikofaktor for hjertekarsygdomme. Rygeres risiko for at udvikle blodpropper er således dobbelt så stor som ikke-rygeres. Holder du op med at ryge, er din risiko for blodpropper allerede halveret efter 1 – 2 år.

Kost

For at leve sundt bør du følge Fødevarestyrelsens kostråd:

  • Spis frugt og mange grønsager
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Spis mindre mættet fedt
  • Spis mad med mindre salt
  • Spis mindre sukker
  • Drik vand

Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og kræft. Samtidig forebygger du overvægt.

 

[/one_half_las

Alkohol og drikkevarer

Det anbefales at drikke et par liter væske dagligt og helst vand. Undgå sukkerholdige drikke. Mht. alkohol anbefaler Sundhedsstyrelsen højst 7 genstande om ugen til kvinder og 14 genstande om ugen til mænd. Drikker du mere end det anbefalede, risikerer du at skade din lever og bugspytkirtel samt få forhøjet blodtryk, der giver åreforkalkning med tiden.

Motion

Motion er vigtigt, fordi det styrker hjertet, sænker blodtrykket og øger livskvaliteten. Lever du et fysisk aktivt liv, lever du 5-6 år længere og 8-10 år mere uden sygdom i forhold til, hvis du er inaktiv. Det anbefales, at du dyrker 30 minutters motion dagligt med sved på panden og pulsen oppe. Det får du fx af rask gang (evt. på trapper), cykling til og fra arbejde samt af hverdagsaktiviteter som græsslåning.

Overvægt

Er du overvægtig, øges din risiko for at udvikle sukkersyge, forhøjet blodtryk og dermed åreforkalkning. Sidder fedtet især på maven, er det farligere for hjertet, end hvis det sidder andre steder på kroppen.

Back to Top

Kontakt CardioLab